Designer Jan Jørgensen: Designprocessen

Tanker, streger, skitser, voksmodeller, sølvmodeller - alt sammen for-stadier inden et nyt design ser dagens lys og kan købes af en kunde - skabelsesprocessen er lang fra design til færdigt produkt, for smykket skal være ordentligt, gennemarbejdet og funktionelt - og holdbart hele livet.


Skitser i massevis

Tankerne sættes på papir, der laves mange streger, ja masser af skitser - forfra, fra siden, ovenfra - ja fra alle vinkler.

Faktisk er det en frustrerende periode de første dage i tegneprocessen, alt virker først umuligt og forkert for Jan.

Men efter at have vendt tilbage til tegningerne flere gange, og have sovet på det og set med friske øjne igen, er der altid noget der skiller sig positivt ud.

Præsentationstegninger

Hvis et design skal sælges til en kunde uden at et færdigt smykke er fremstillet er det nødvendigt at lave en præsentabel og realistisk tegning, som en evt. køber kan forholde sig til. 

Sådan arbejdede Jan altid som freelancedesigner inden han lavede egne kollektioner.

Og stadig ønsker private kunder nogle gange at få lavet et design de har i eget hoved, hvor Jan kan lave en tegning så kunden er sikker på at egne tanker er mulige at lave.

Voksmodel

Efter tegnefasen kommer fremstillingen i voks. Det er en særlig type voks der kan files til i den rette størrelse og i de rigtige dimensioner.

En voksmodel sikrer at alt det tegnede er muligt at lave i de ædle metaller, og at pasformen og udseendet matcher som tænkt.

Der ligger mange timers arbejde i at lave en klump voks til en smykke med de rette dimensioner.

Smykket laves nu i sølv

Nu viser voksmodellen udseendet på det færdige smykke, og det kan her ud fra laves i de helt perfekte proportioner i sølv.

Sølvet laves i en gummiform, og herefter kan et smykke reproduceres i enten sølv eller guld.

På billedet arbejder Jan med at gøre sølvmodellen helt færdig, denne model er en firkantet model hvori skal sættes en stor diamant i midten og 2 rubiner ved siden af. 

Guldsmykket laves så færdigt

Hvis støbningen er lavet i guld skal der nu bruges nogle timer på at lave smykket helt færdigt. Overflader skal slibes, der isættes f.eks. brillanter eller andre ædelstene, og finishen skal være helt perfekt.

Det kan sagtens have taget 40-45 timer fra skitse til smykket er helt færdigt for første gang.

Men når modelarbejdet først er udført så kan modellen bruges til at fremstille et smykke magen til på relativt få timer efterfølgende. Rubiner og diamant sættes godt fast.

Det endelige smykke

En helt unik og kostbar ring er skabt lige som kunden ønskede sig, og i den sædvanlige ergonomiske stil fra guldsmed og designer Jan Jørgensen.

Med den rette omhu, stædighed og flid, så er det rart at aflevere smykket velvidende at det er det absolut bedste resultat der kom frem.