

Guldfund i spanske huler
Formning af guld fandt sted efter det var fundet i spanske huler for 40.000 år siden. Men allerede 2600 år før vores tidsregning har man skriftlige vidnesbyrd fra Ægypten på at der var fundet guld. Med ekspeditionerne til Sydafrika i 1500-tallet blev Europas lande opmærksomme og interesserede i guldet.

Guld fra mange lande
I mere end 90 lande kan man finde guld, men det er lige nu Kina der indtager førstepladsen i produktionen. Sydafrika er stadig en storproducent og det var her man først for alvor begyndte at udvinde det i 1880'erne.
Symbolikken i guld har især vundet manges hjerter, og i store dele af verden. Brylluppet, som er en af de mest betydningsfulde ceremonier i mange menneskers liv, bliver stadig fejret og markeret med en guldring som det symbolske bindeled på ring-fingeren.

Guld er gult
Guld findes kun i én form i naturen, og det er det gule guld. Mange tror at der også findes hvidguld, men det fremkommer først når det legeres med andre hvide materialer.
Det pureste guld kaldes fin-guld og har også betegnelsen 24 karat guld, og naturligvis er det mest kostbare.
Fin-guld er dog meget blødt, og derfor er det nødvendigt at legere det med andre materialer så det bliver lidt hårdere, sådan at det egner sig til fremstilling af smykker i guld.

Forskellige legeringer i guld
Guld kan blandes med andre metaller som både sølv, kobber og palladium. I Danmark er de fleste smykker forarbejdet i 14 karat, og kun sjældent i 18 karat, mens en del producenter legerer guld ned til 8 karat. Jan Jørgensen Smykker laver kun guldsmykker i 14 karat guld, da det er den legering der har de bedste egenskaber og som altid holder sig smukt.
Et smykke skal altid indeholde et stempel der fortæller om metallets renhed. 18 karat guld stemples således 750, da 750‰ af legeringen er rent guld. 14 karat guld stemples 585 og 8 karat 333 da renheden her er henholdsvis 585‰ og 333‰ af 1000 som er helt rent guld.

Guld legeres til forskellige farver, men altid 100% recycled
Når guldet blandes med andre metaller giver det andre farver til guldet. Med meget kobber bliver guldet mere rødt eller rosafarvet. Når guld skal blive hvidt legeres det med bla. palladium, men dette materiale gør ikke guldet helt hvidt, og derfor får smykket et galvanisk lag rhodium der efterfølgende gør det helt hvidt. Rhodiumslaget slides dog ved brug, og man må derfor igen rhodienere efter nogen tids brug, for at opnå den helt hvide farve, som smykket havde fra start af.
Hos Art of Jan Jørgensen leverer vi hvidguld med et patenteret leveringsmateriale, som er allergitestet og som giver hvidguldet den bedst mulige hvide farve, sådan at smykket fortsat er ganske hvidt, selvom rhodium laget bliver slidt med tiden. Og som en selvfølge er guld hos Jan Jørgensen 100% recycled.