Generelt om guld

Guld har været det metal, der har haft størst betydning for menneskeheden gennem historien. Lige fra de første mennesker opdagede guld, har det haft en enorm indflydelse på økonomi og handel.

 

Guldfund i spanske huler.

Guldbearbejdning begyndte efter fundet af guld i spanske huler for omkring 40.000 år siden. Skriftlige beviser fra Ægypten, der daterer sig tilbage til 2600 år før vores tidsregning, indikerer, at guld allerede dengang var blevet fundet. I det 15. århundrede førte ekspeditioner til Sydafrika til en øget opmærksomhed og interesse for guld blandt de europæiske lande.

Guld fra mange lande.

Guld findes i mere end 90 lande, og i øjeblikket er Kina førende inden for produktionen. Sydafrika, som var blandt de første til for alvor at udvinde guld i 1880'erne, er stadigvæk en storproducent.

Gulds symbolik har vundet hjerter over hele verden, især i forbindelse med bryllupper. Brylluppet, en af de mest betydningsfulde ceremonier i mange menneskers liv, bliver ofte fejret og markeret med en guldring. Denne ring tjener som et symbolsk bindeled og bæres traditionelt på ringfingeren.

Guld er gult.

Guld optræder i naturen kun i én form, nemlig som det gule guld. Der er en udbredt misforståelse om, at hvidguld også findes naturligt, men det opstår faktisk først, når gult guld legeres med andre hvide materialer.

Det reneste guld kaldes fin-guld og betegnes også som 24 karat guld, som naturligvis er det mest værdifulde. Men fin-guld er meget blødt, og derfor er det nødvendigt at legere det med andre materialer for at gøre det hårdere og mere egnet til fremstilling af guld smykker.

Forskellige legeringer i guld.

Guld kan legeres med andre metaller som sølv, kobber og palladium. I Danmark fremstilles de fleste smykker i 14 karat guld, mens det er mere sjældent at se 18 karat, og nogle producenter legerer endda ned til 8 karat. Jan Jørgensen Smykker fremstiller primært smykker i 14 karat guld, da denne legering har de bedste egenskaber og altid bevarer sit smukke udseende.

Et smykke skal bære et stempel, der angiver metallets renhed. For eksempel stemples 18 karat guld med 750, hvilket indikerer, at 750‰ (promille) af legeringen er rent guld. På samme måde stemples 14 karat guld med 585 og 8 karat med 333, idet renheden her er henholdsvis 585‰ og 333‰ af 1000, som repræsenterer helt rent guld.

Guld legeres til forskellige farver - Men altid 100% genanvendt.

Når guld blandes med andre metaller, ændres guldfarven. Med et højt indhold af kobber bliver guldet rødligt eller rosafarvet. For at skabe hvidguld legeres guld typisk med palladium, men denne legering giver ikke helt hvidt guld. Derfor påføres smykket ofte et galvanisk lag af rhodium for at opnå en helt hvid farve. Med tiden slides rhodiumlaget dog, og smykket kan kræve en ny rhodinering for at genopnå den oprindelige hvide farve.

Hos Art of Jan Jørgensen leverer vi hvidguld med et patenteret og allergitestet legeringssmateriale, som sikrer, at hvidguldet beholder sin bedst mulige hvide farve, selv når rhodiumlaget slides over tid. Og naturligvis er alt guld brugt hos Jan Jørgensen 100% genanvendt.