Generelt om diamant-smykkerne:

Diamanter er elsket af de fleste kvinder, og mange mænd har igennem historien kæmpet for dem. Der er noget fantastisk ved den funklende og super hårde ædelsten, der til alle tider har fascineret os mennesker - og forståeligt nok. Det er jo også imponerende at tænke på tilblivelsen af den skinnende sten - kul-atomer har været millioner af år i klodens indre, og blev på den måde sammenpresset - så de fik deres smukke glitrende egenskaber inden de igen kom op til overfladen med vulkanudbrud, for andre millioner af år siden så vi mennesker relativt nemt kan komme til at finde dem i diverse miner rundt om på jorden.


 

Diamanter som "HOVED-STENEN"

Jan Jørgensen ved hvor populære og smukke diamanter er - og med god grund, synes han. 

Ædelstenens hårdhed gør at man kan lave helt unikke designs som kan tåle at gå til grænsen håndværksmæssigt, for en diamant kan sidde lidt "yderligt" og stadig tåle det, den vil ikke splintres ved brug, når bare den er sat forsvarligt fast.

Andre ædelsten, som safirer, smagragder og rubiner er også hårde, men stadig en del mere skrøbelige end den hårdeste, som er diamanten. Når Jan Jørgesensen bruger andre af de nævnte ædelsten så er de med i smykket på en måde så de er beskyttet der hvor de sidder, designer har taget højde for deres mindre holdbarhed.

Forkellige slags effektfatninger

Diamanter kan sidde på mange måder i smykkerne. Jan Jørgensen taler om tre slags måder at få diamanten sat fast i smykket.

Når brillanter ligger som stjernedrys og glimter kaldes det en "forrivning" - diamanten er nedfældet i et lille hul, og en lille guldkant er presset ind over dens sider så den holdes fast af guldet.

Jan kalder det "effekt-fatninger" når der er særlige designs rundt om diamanten, det kan f.eks. være skrå fatninger, buede fatninger, to hjerter i assymetri, eller fire hjerter der fastholder stenen - forskellige håndværksteknikker bruges til de enkelte typer.

"Hjertefatninger" er en anden måde at sætte diamanten fast på. Diamanten er nedfældet, og et hjerte er skåret ud nede i guldet rundt om brillanten, små guldkugler presses ind og fasholder diamanten.

Her vises en række effektfatninger.

Forrivninger - den underspillede

Når brillanter ligger som stjernedrys og glimter kaldes det en "forrivning" - diamanten er nedfældet i et lille hul, og en lille guldkant er presset ind over dens sider så den holdes fast af guldet.

Her er vist en 14 karat blank guldring med én diamant, en matteret 14 karat hvidguldsring med tre brillanter - 0,01 ct. 0,02 ct. og 0,03 ct. og så ser vi en to-farvet 14 karat guldring i hamret guld og blank hvidguld med én 0,04 ct., 2 stk. 0,03 ct. og 2 stk. 0,02 ct. i symmetri på centerlinjen.

Romantiske hjertefatninger

"Hjertefatninger" er en anden måde at sætte diamanten fast på. Diamanten er nedfældet, og et hjerte er skåret ud nede i guldet rundt om brillanten, små guldkugler presses ind og fasholder diamanten.

På billedet ses en smal blank 14 karat hvidguldsring med en 0,01 ct. brillant i hjertefatning, en bredere ring i hamret 14 karat guld med en 0,02 ct. diamant, og en endnu bredere matteret guldring med en 0,03 ct. hjertefatning.
Bredderne i denne serie fås fra 3 - 5 mm.

Diamant eller brillant?

Det er en diamant i en særlig slibning som kaldes for en brillant.

En brillant er slebet så der er 58 facetter der tilbagekaster lyset, og det er den slibning der frembriger det mest markante genskin og lys i en diamant, derfor er brillantslibningen så populær.

Det er udelukkende brillanter Jan Jørgensen bruger i sine deisgns og kollektioner, men har man selv en diamant med en anden slibning, og ønsker et design med den, så er det altid en mulighed at få lavet et smykke med den - det er dog kostbart for der ligger mange timers arbejde i nyt design.

Størst eller smukkest

I alle kollektionerne i 14 karat guld fra Jan Jørgensen kan du vælge mellem to diamantkvaliteter, enten den flotteste brillant til prisen som er TW.VVS eller den største som er W-TC/SI, en lidt lavere kvalitet.

Begge brillantslibninger er tilgængelige for dig, så du på den måde har et valg afhængig af de muligheder du har, så prisen vil variere afhængigt af kvaliteten på diamanten og hvilken størrelse diamant - eller antal af diamanter.

På billedet ses Royal Trend og Royal Romance, hvor Royal Trend er serien med kun én sten og Royal Romance er med flere sten. Ringene fås med diamanter fra 0,04 ct. og op til 0,24 ct. hvor ringskinnen vokser i takt med diamantstørrelsen, fra 4-6 mm i bredden.